Dinsdag 17 september 2019 - 15.00 uur

Bewogen Deuren Voorbij

Separeren vinden wij niet meer van deze tijd. Juist wanneer iemand in crisis is, verdient hij extra aandacht; geen eenzame opsluiting. Al ruim 10 jaar zijn we bezig om het aantal separaties binnen de ggz terug te brengen naar nul.


Om deze beweging een gezicht te geven, hebben we een kunstwerk gemaakt van de deuren die we uit onze separeers hebben gehaald. Haak je aan op 17 september om samen met ons een eind van een tijdperk in te luiden?

“Geluiden op de gang. Komen ze wel? Komen ze niet? Wat als er brand uitbreekt? Blijf ik hier dan alleen achter?”

Het kan ook anders.

Wij hebben ervaren dat het ook anders kan. Door middel van een nieuwe manier van crisisopname die samen met andere instellingen is ontwikkeld, genaamd High & Intensive Care (HIC), hebben we het aantal keer separeren bijna tot 0 terug kunnen brengen.

De deuren gaan eruit!

Om deze beweging te ondersteunen zijn we in 2014 gestart met ‘Bewogen deuren’. Medewerkers en cliënten zijn onder begeleiding van kunstenaar Marlies van Weelden en ontwerper Almar Sinte Maartensdijk samengekomen om hun mening of verhaal over separeren eigenhandig in de deuren te zandstralen. Binnen deze workshops was iedereen gelijkwaardig ongeacht hun voorgeschiedenis. Deze gelijkwaardigheid gaf ruimte om verhalen te vertellen die nog nooit eerder gedeeld waren en tot nieuwe inzichten te komen. Het vastleggen van de verhalen was ook helend; de pijn, wanhoop, frustratie en de hoop kregen een plek op de deuren. De negen bewerkte deuren die het resultaat zijn van de workshops krijgen nu een zichtbare plek in de buitenruimte. In een grote open cirkel met de verhalen aan de binnenzijde komen ze langs de openbare weg te staan, zodat dit vaak verzwegen onderwerp nu blijvend bespreekbaar wordt.

“Mensen die boos op je zijn, maar je snapt niet waarom, je excuses moeten aanbieden en niet begrijpen waarvoor. Bellen en roepen en genegeerd worden, uren achtereen.”

Einde van een tijdperk


Om een einde van dit tijdperk te markeren, krijgen de deuren met hun verhalen een zichtbare plek in de buitenruimte.Een monument voor het verleden en een baken voor de toekomst:


Als dagelijkse herinnering om te blijven zoeken naar de beste manier om elkaar te helpen in moeilijke tijden.


Als monument voor iedereen die de negatieve gevolgen van separeren heeft ervaren.


Om blijvend aandacht te vragen voor het stoppen met separeren binnen de gehele ggz.

Bewogen Deuren Voorbij zoekt sponsoren

Om de plaatsing van Bewogen Deuren in de buitenruimte mogelijk te maken zoeken we nog sponsoren die met ons uit willen dragen dat het tijdperk van separeren voorbij is. Elke bijdrage is welkom om deze belangrijke verandering blijvend zichtbaar te maken.
..

Sandra Vos, directeur Behandelzaken GGz Breburg

"Niet meer separeren begint met de motivatie. Iets echt niet meer willen doen, omdat je met hart en ziel ervaart dat je er je cliënt mee beschadigt. Dat je hem er nog angstiger, bozer en psychotischer mee maakt. Dat je collega’s en medecliënten risico’s lopen en dat je er zelf verdrietig van wordt.


Wat helpt, zijn de verhalen. Van cliënten, van familie, van medewerkers. Gesprekken waarin je echt luistert en doorvraagt en je eigen mening in de koelkast zet. Je probeert echt te begrijpen hoe dat is, alleen in een ruimte met niks, zonder ankers, zonder perspectief. Als je te psychotisch bent om te kunnen klokkijken, te angstig om de papieren hoed te snappen die dient om je behoefte in te doen."

Ja, ik kom naar Bewogen Deuren Voorbij!

Iedereen die het einde van een tijdperk separeren met ons wil markeren is welkom. Meld je voor 7 september aan.

Met dank aan

Bewogen Deuren is geïnitieerd door: Tom van Mierlo en de cliëntenraad van GGz Breburg

Begeleiding van de workshops en vormgeving van het kunstwerk door: Marlies van Weelden en Almar Sinte Maartensdijk

In opdracht van: GGz Breburg